Ensimmäisellä kerralla asiakas täyttää asiakastietolomakkeen, joka on sekä asiakkaan että hierojan turvaksi. Mitä enemmän hieroja tietää asiakkaan terveyshistoriasta, sitä turvallisemmin voidaan hieronta toteuttaa.
Asiakaskortin lisäksi hieroja tekee vielä ennen hieronnan alkua kartoituksen asiakkaan ryhdistä, liikeradoista ja mahdollisista lihaskireyksistä tai kiputiloista. Tutkimus kestää noin 10 min ja antaa hierojalle tietoa siitä, mihin kohtaan tai kohtiin olisi paras keskittyä hieronnassa. Kartoitus antaa myös asiakkaalle tietoa oman kehon asennoista ja mahdollisista liikerajoituksista.
Hierontasuunnitelma tehdään aina asiakkaan kanssa yhdessä. Se ei ole hierojan omavaltainen päätös. Hieroja ehdottaa ja perustelee oman hierontasuunnitelmansa, mutta asiakas on viime kädessä se, joka päättää, mitä hierotaan.
Hierontatilanne toteutetaan niin, että asiakkaalla olisi mahdollisimman rento ja hyvä olo. Vain hierottava alue on paljaana ja muu keho peitellään lämpimin pyyhkein niin, että asiakkaan on mahdollisimman miellyttävää olla hoidon ajan. Asennosta voidaan keskustella ja asentoa voidaan vaihtaa hoidon aikanakin, joten molemminpuolinen kommunikaatio on hoitotilanteessa tärkeää.
Hieronnassa käytetään väliaineena hierontarasvaa, joka vähentää ihon pintaan kohdistuvaa kitkaa ja tekee hieronnasta miellyttävää. Jotkin hierontaotteet vaativat vähemmän väliaineen käyttöä, mutta jos ote tuntuu ihossa tai lihaksessa epämukavalta, siitä pitää sanoa hierojalle. Hieronnan tarkoitus ei ole aiheuttaa enempää kipua vaan rentouttaa ja poistaa kireyksiä.
Hieronnan päätteeksi asiakas saa rauhassa pukea päälleen ja hieroja hakee mukillisen vettä. Veden juontia suositellaan hierontapäivän aikana muutenkin useampaan kertaan. Se lisää hieronnan vaikutusta kuljettamalla hieronnan aikana syntyneitä kuona-aineita pois kehosta ja ennaltaehkäisee mahdollista pahoinvointia tai päänsärkyä. Myös raskaan treenin ja liikunnan voi unohtaa hierontapäivänä, sillä rentoutuneet ja hierotut lihakset ovat alttiimpia myös vammoille.