Stressi voimavarana

 Stressi on meille kaikille varmasti tuttua. Jokainen on kokenut stressiä jossakin kohtaa elämässään, kenties juuri nyt olet stressaantunut ja kuormittunut työstä, vapaa-ajan puutteesta tai ihmissuhteista. Stressi on kuitenkin tarpeellinen osa selviytymistä jokaisen päivän haasteissa - olivatpa ne sitten pieniä ja huomaamattomia tai suuria ja uuvuttavia. 

Voiko stressi kuitenkin olla muutakin kuin riesa?


Mitä stressi on?

Stressi on kehon ja mielen tila, jossa suorituskykymme joutuu haastavaan tilanteeseen ja joka vie voimavaramme äärimmilleen. Stressi tuntuu kokonaisvaltaisesti meissä: kehossa, mielessä, tunteissa ja käyttäytymisessä. Huomaat varmasti kehossasi muutoksia, kun olet stressaantunut. Sydän lyö kovemmin, kämmenet hikoavat, hengitys tihenee. Samalla tavalla oireet näkyvät myös mielessä ja tunteissa sekä käytöksessäkin.

Tämän reaktion saa aikaiseksi meidän hermostomme, joka kokee ympärillämme uhkaa ja reagoi siihen samalla tavalla kuin silloin, kun elimme kiviluolissa ja juoksimme tiikereitä pakoon. Kehomme reagoi nykyajan stressiin samalla tavalla.

 

Millaisia oireita stressi aiheuttaa?

Oireet ovat aina yksilöllisiä. Toiset reagoivat keholla enemmän, toisten mieli kuormittuu täysin. Yleisimpiä oireita stressille ovat

- ruuansulatusvaivat

- lihasjumit, lihaskivut

- unihäiriöt

- levoton olo

- murehtiminen

- ärtyneisyys

- yli- tai alivireys

Joskus olemme niin tottuneet oireisiin, ettemme huomioi niitä stressin aiheuttamiksi.

 

Mikä meitä stressaa? 

Meillä on ulkoisia ja sisäisiä stressitekijöitä. Ulkoisia ovat esimerkiksi työ, ympäristö ja ihmissuhteet. Sisäisiä stressitekijöitä ovat mm. ajatuksemme, tunteet ja asenteet.

Mikä vaikuttaa stressitasoihin?

Stressiin vaikuttaa oman stressinsiedon lisäksi se, millaiset rajat meillä on toisille ja itsellemme sekä se, miten ylipäänsä näemme stressin. Kun näemme stressin oikealla tavalla, siitä voi tullakin meille enemmän kuin vain energiaa vievä kiusankappale, joka pitää meitä hereillä.

Siitä voi tulla voimavara, jonka avulla yllämme parhaimpaamme ja jaksamme puurtaa tiukan viikon loppuun. 

 

Haluaisitko sinä tutustua stressiin paremmin? 

Ystävystyä oman stressisi kanssa ja huomata,

 millainen voimavara se on, kun käytät sitä oikein?


Olen kirjoittanut kirjan 

YMMÄRRÄ STRESSIÄSI 

ja nyt voit ostaa sen e-kirjana verkkokaupastani. © Koulutetut hierojat · THEME BY WATDESIGNEXPRESS